100 ml | smetana | |
1 ks | kedluben | |
400 g | vepřová kýta | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
drcený kmín | ||
čerstvá petrželka | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
vývar | ||
příloha | ||
1 ks | vejce | |
180-200 g | hrubá mouka | |
na obalení | ||
solamyl |
Nejdříve si připravíme tarhoňu. V misce rozšleháme vejce, osolíme a postupně přidáváme mouku. Jakmile vznikne těstíčko, přendáme ho na vál a dále do něj zapracováváme mouku, dokud nevznikne velmi tuhé těsto, které se dá strouhat. Pak těsto nastrouháme nahrubo, rozprostřeme na rozloženou utěrku a necháme oschnout. Oschlé nočky zvolna povaříme ve vroucí osolené vodě asi 2 - 3 minuty, dokud nevyplavou napovrch. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou Vepřovou kýtu očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso osolíme, opepříme a obalíme v solamylu. Oloupanou kedlubnu nakrájíme na drobné nudličky a cibuli nakrájíme nadrobno. Na oleji necháme zesklovatět cibulku a pak na ni přidáme maso, které krátce orestujeme, ochutíme kmínem, podlijeme vývarem a zvolna dusíme doměkka. K téměř měkkému masu vmícháme kedlubnu a vše ještě krátce podusíme z´tak, aby kedlubna byla akorát na skus. Nakonec vše zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Domácí tarhoňu rozdělíme na porce, přelijeme masitou směsí s kedlubnou a ozdobíme sekanou petrželkou. Domácí tarhoňu s masem a kedlubnou ihned podáváme.
Zamilujte si kedlubny: 8 top receptů, které stojí za to vyzkoušet
Kedlubny patří mezi nejzdravější a lehce stravitelné druhy košťálové zeleniny, které si zejména na začátku léta můžeme dopřát. Ale jak zařadit kedlubny do jídelníčku tak, aby chutnaly? Věděli jste, že z nich lze připravit i skvělé zelí a bramboráky?
(doba přípravy 25 min)
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena