2 lžičky | cukr moučka | |
100 ml | studená voda | |
1 kg | vepřová panenka | |
0.5 lžičky | čerstvě mletý černý pepř | |
2 lžičky | rychlosůl (praganda) |
Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme a osušíme. Nejprve 200 g panenky semeleme na masovém mlýnku. Tato hmota bude tvořit spojení v naší šunce. Následně 800 g panenky pokrájíme na malé kostky o hraně cca 0,5 cm a přidáme k mletému masu v míse robota. Dále ochutíme rychlosolí (Praganda - řeznická sůl), která zajistí šunce pěknou růžovou barvu šunky. Můžete namítat, že tato sůl obsahuje škodlivý dusitan sodný, avšak přidává se v povoleném množství běžně řezníky do různých uzenin, které normálně konzumujeme. Tato sůl jednak konzervuje, přitom zajistí pěknou barvu a ochutí šunku solí. Maso bez ní bude mít po uvaření nechutnou šedou barvu. Do masové směsi přidáme cukr moučka, čerstvě mletý černý pepř, případně můžeme přidat další ochucení jako například česnek, olivy apod. Přilijeme studenou ledovou vodu a pomocí mísících háků vymísíme lepkavou mazlavou hmotu, což robotem trvá asi 5 až 15 minut v závislosti na typu a výkonu robota. Pokud robota nemáme, klidně mísíme pořádně rukama i více než 20 minut, dokud nedostaneme hmotu popisované konzistence. Hmotu pořádně natlačíme do šunkovaru vystlaného igelitovým sáčkem určeným na vaření šunky. Šunkovar uzavřeme a takto naplněný odložíme na 48 hodin do chladničky. Zatím se propojí chutě a náležitě se směs konzervuje rychlosolí a cukrem. Kdo nemá šunkovar, naplní připravenou směs do rukávu na tlačenku, pořádně natlačí na těsno, oba konce pevně sváže a ostatní postup je stejný. Po dvou dnech vložíme šunkovar do vyšší užší nádoby se studenou vodou, pomalu přivedeme do mírného varu a za kontroly teploměrem vaříme 120 minut při teplotě, která nesmí přesáhnout 80 °C. Uvařenou šunku v šunkovaru nebo tlačenkovém rukávu vybereme, zchladíme pod tekoucí studenou vodou a dáme ještě na několik hodin vychladit do chladničky. Vychlazenou domácí šunku vybereme ze šunkovaru a pokrájíme na tenké plátky. Na domácí šunce z vepřové panenky si pochutnáváme na čerstvém domácím chlebu anebo čerstvém domácím pečivu s přílohami podle naší chuti (sýr, vejce uvařené natvrdo, různá zelenina apod.), případně jen na šunce samotné. Tato šunka je z kvalitního čistého libového masa lahodné chuti, neobsahuje žádnou přebytečnou vodu a jiné příměsi z kůže, odřezků, blan a zahušťovadla, Žádná kupovaná šunka se jí nevyrovná, přitom je krásně šťavnatá. Vepřová panenka je dost drahá surovina, avšak koupila jsem ji v akcii 5,90 € za 1 kg a přihlédneme-li k absolutní kvalitě šunky, je to velmi přístupná cena, bohatě se vyplatí její domácí výroba v každém směru.
Silvestrovské pohoštění: Domácí pomazánky, chlebíčky a luxusní tatarák
Oslavy příchodu nového roku se neobejdou bez slavnostního pohoštění v podobě dobrého jídla a pití. Na silvestrovské oslavě nesmí chybět typické občerstvení v podobě různých chlebíčků a jednohubek s domácími pomazánkami, uzeninami a sýry. Nic nezkazíme ani sýrovými tyčinkami, slanými dobrotami z listového těsta či domácím tatarákem. A nesmíme zapomenout ani na prověřené tipy, jakými pokrmy zahnat kocovinu.
Autor:Libchen
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena