Maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme na kousky. Zaleží jen na vás, jak velké budou, podle toho bude mít domácí šunka mozaiku. Bůček semeleme.
Maso na kousky a semletý bůček dáme do mísy a přidáme sůl, moučkový cukr, mléko a vodu. Vše hodně důkladně promícháme a přikryté potravinářskou fólií uložíme do ledničky . Necháme 2 dny uležet.
Do formy na domácí šunku vložíme mikrotenový sáček a plníme ho masovou směsí. Musíme důkladně maso upěchovat, aby se nám šunka po uvaření nerozpadala. Formu naplníme, uzavřeme, postavíme do vhodné nádoby s vodou, tak aby voda při vaření nešla přes formu a vaříme 2,5 hodiny na mírném plameni. Aby se voda jen tak táhla, jako když vaříte vývar.
Po uvaření necháme domácí šunku vychladnout, vyjmeme ji z formy, krájíme a podáváme.
Tímto množstvím naplníte 2 formy. Pokud nevlastníte formu na šunku, je možné ji vařit v sáčku na tlačenku.