Oloupaný celer uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a celým černým pepřem doměkka. Měkký celer vyjmeme a vývar nevyléváme. Vychladlý celer nastrouháme najemno. Rohlík nakrájíme na větší kousky, které necháme nasáknout vývarem z celeru. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno a necháme na sádle zesklovatět. Mleté maso vložíme do větší mísy, přidáme nastrouhaný celer, 2 lžíce vývaru z celeru, změklou cibulku s česnekem, vymačkaný rohlík a vejce. Řidší masovou směs osolíme, opepříme, ochutíme oreganem a necháme asi 1 hodinu v chladu odležet. Pak ji vložíme do sádlem vymazané formy, vtlačíme párky a pečeme při 180 °C přibližně 60 minut do zlatohnědé barvy. Během pečení sekanou přeléváme vypečenou šťávou. Domácí šťavnatou sekanou s celerem a párkem podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou je bramborová kaše. Sekaná chutná i za studena s pečivem, hořčicí a okurkou.
Celer v receptech: Jak si na něm pochutnat?
Bulvový celer je ideální surovinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství kalorií, oproti tomu poměrně dost vitaminů a minerálů. Tvoří základ mnoha zeleninových polévek, ale dá se konzumovat i v mnoha dalších podobách - syrový v pomazánkách a salátech, smažený, pečený i plněný. Vybrali jsme pro vás 10 skvělých receptů a v těchto úpravách si ho doslova zamilujete!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena