300 g | červená chilli paprička | |
2-3 stroužky | česnek | |
2 lžíce | cukr | |
1.5 lžičky | sůl | |
60 ml | jablečný ocet | |
2-4 lžíce | voda |
Chilli papričky důkladně omyjeme, nožem odstraníme zelené stopky a poté chilli papričky pokrájíme na menší kousky.
Chilli papričky dáme spolu se solí, cukrem a oloupanými stroužky česneku a 2 lžícemi vody do mixéru a vše rozmixujeme. Pokud by byly papričky méně šťavnaté, můžeme přidat další 1-2 lžíce vody, aby sriracha nebyla až příliš hustá.
Vytvořenou chilli pastu dáme do předem vyvařené skleněné nádoby, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kvasit 3-5 dní, srirachu musíme takto umístit na tmavé a teplé místo, přičemž ji každý den promícháme. Po tomto kvašení by se v chilli pastě měly vytvořit bublinky, nyní je ten pravý čas dát pastu společně s jablečným octem do mixéru a vše rozmixovat do hladké konzistence, poté propasírujeme přes cedník, aby byla sriracha dokonale hladká.
Domácí srirachu uchováváme v uzavíatelné sklenici v lednici a používáme ji k dochucování nejrůznějších asijských pokrmů. Vydrží nám v lednici až několik měsíců, pokud ji dříve nespotřebujeme.
Foto: Shutterstock.com
Jalapeňos – chilli papričky, které bodují nejen v mexické kuchyni
Pokud máte rádi ostrá jídla, pak určitě znáte tento druh chilli papričky, ale jestli považujete Jalapeňos za super extra pálivou pochutinu pro otrlé, pak vás musíme vyvézt z omylu. Jalapeňos můžeme zařadit mezi mírně až středně pálivé, na stupnici pálivosti všech druhů papriček měřené v jednotkách SHU jsou dokonce takové druhy jako je Purpur, Maylon nebo Red Giant až čtvrté od konce!
Máte chuť na hovězí? Vrhněte se na jednoduché chilli con carne
Vyzkoušejte si připravit krok za krokem texaskou specialitu - pikantní pokrm chilli con carne, kde kromě hovězího a zeleniny užijeme i pořádnou dávku koření a chilli papriček.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena