4 stroužky | česnek | |
50 ml | olivový olej | |
250 g | špenát listový | |
50 g | mandle (loupané) | |
50 g | balkánský sýr | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Špenát omyjeme a necháme oschnout. Česnek oloupeme a balkánský sýr pokrájíme na kostičky. Do mixéru vložíme mandle, česnek a listy špenátu. Vše rozmixujeme a dohladka a potom postupně přidáváme sýr a přiléváme olej. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne hladká, krémová hmota. Podle chuti pesto opepříme a přisolíme. Domácí špenátové pesto přendáme do sklenice a necháme řádně vychladnout. Takto připravené špenátové pesto podáváme jako přílohu k minutkovým masům, rybám, těstovinám. Můžeme jej použít i při přípravě majonézových dipů.
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku, mrkvové natě či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Zkuste to netradičně: Pesto z mrkvové natě krok za krokem
Mrkvovou nať nevyhazujte a zkuste si z ní udělat vynikající pesto. Příprava je jednoduchá a hotové pesto můžete použít do těstovin, na topinku nebo do tyčinek.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena