Syrové sádlo (asi 400 g) nakrájíme na kostičky (1,5 x 1,5 cm) a ty lehce prosolíme. Poté kostičky sádla vložíme do porcelánové nebo skleněné varné nádoby (alespoň dvoulitrové s pokličkou ze stejného materiálu) a tu vložíme do mikrovlnné trouby.
Mikrovlnnou troubu nastavíme nejprve na 5 minut a 3/4 maximálnímu výkonu, nebo také 80 % výkonu, prostě kousek pod maximum. Troubu zapneme. Po chvíli to v nádobě trochu praská, puká a škvaří se sádlo. Po uplynutí času se můžeme opatrně podívat, zda se nám vypeklo již nějaké sádlo. Pokud ne, přidáme ještě 3 minuty.
Pokud se sádlo vypeklo, nastavíme mikrovlnku na 10 minut - pouze 50 % výkonu a znovu zapneme. Po tomto čase by mělo být sádlo vyškvařeno a škvarky jemně růžové a křehce křupavé. To posoudíme opatrným otevřením nádoby a ochutnáním škvarků. Pozor, nádoba i obsah budou velmi horké. Nebudou-li škvarky dostatečně vyškvařeny, přidáme ještě 3 minuty a nejvýše další 3 minuty.
Doporučené nastavení s časem nabízím, protože každý z nás může mít jiný výkon mikrovlnné trouby. Přerušení mezi prvním a druhým škvařením, plus snížení výkonu na 50 % je nutné z důvodů nepřepálení škvarků.
Čerstvé domácí škvarky z mikrovlnky jsou vynikající teplé a osolené jako pochoutka s chlebem. Sádlo necháme ztuhnout v chladničce a používáme na pečení, přípravu gulášů, dobré je i s cibulkou nebo česnekem na chleba.