sůl | ||
0-1 dl | voda | |
mletý kmín | ||
2 kg | sádlo vepřové |
Sádlo zbavené kůže nakrájíme na 1 až 2 cm velké kostky. Vložíme je do hrnce, podlijeme vodou a škvaříme tak dlouho, až zezlátnou. Pokud je chceme zlatavější, necháváme je déle. Obsah hrnce slijeme přes husté síto a tím oddělíme škvarky od sádla.
Sádlo nalijeme nejlépe do porcelánové misky a necháme ztuhnout. Můžeme ho kromě mazání na chleba využít při vaření a pečení. Škvarky důkladně vymačkáme, aby v nich nezůstalo mnoho sádla. Vymačkané škvarky rozložíme na plech, posolíme, pokmínujeme, promícháme a necháme vychladnout. Studené škvarky jsou křupavé, voňavé a moc dobré.
Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?
Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.
Recept na zelné placky se škvarky krok za krokem
Zelné placky neboli zelňáky či zelníky jsou jihočeskou pochoutkou a připravujeme je z kysaného zelí. Můžeme je smažit na sádle, ale i péci v troubě. V dnešním receptu si ukážeme oba způsoby.
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena