směs | ||
---|---|---|
650 g | mleté telecí maso | |
60 g | cibule | |
2 lžíce | máslo | |
150 g | sýr čedar | |
4 lžíce | smetana 12% | |
1 lžíce | olej | |
1 ks | vejce L | |
1 | žloutek | |
2.5 lžíce | škrobová moučka (solamyl) | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
muškátový oříšek - strouhaný | ||
na potření | ||
1 ks | vaječný bílek | |
podle potřeby | ||
olej |
1. Připravíme si masovou směs. Oloupanou cibuli nakrájíme najemné kostičky, které osmahneme na másle do sklovita a necháme zcela vychladnout. Sýr nastrouháme najemno. Mleté telecí maso vložíme do mísy, přilijeme smetanu a olej, přidáme vejce a 1 žloutek, vychladlou cibulku a solamyl. Směs osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, důkladně prohněteme a necháme v chladu nejméně 2 hodiny odležet.
2. Do odleželé masové směsi zapracujeme najemno nastrouhaný sýr. Vše dobře propracujeme a vytvarujeme šišku, kterou vložíme do olejem vymazané zapékací mísy. Sekanou potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně na 35 až 40 minut. Po upečení ji vyjmeme z trouby, zakryjeme asi na 15 minut alobalem a teprve poté krájíme na plátky. Tím si maso zachová svoji šťavnatost.
3. Domácí sekanou se sýrem rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou je bramborová kaše a zeleninové saláty. Sýrová sekaná výborně chutná i za studena v bagetě se salátem a dresinkem.
Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti
Vyzkoušejte recept na výbornou a šťavnatou sekanou z krůtího masa, provoněnou opečenou slaninou. Uvnitř nechybí vejce vařené natvrdo, které v každém plátku vytvoří pěknou mozaiku. Sekaná není suchá a při pečení nepraská. Podle našeho videoreceptu ji zvládne úplně každý.
Slavnostní čočková sekaná krok za krokem
Vyzkoušejte recept na sváteční sekanou, která potěší nejen vegetariány. Připravit si ji můžete nejen na Nový rok.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena