Recept na klasický, lahodný a elegantní dezert ke kávě, nenáročný na přípravu. Dokonalého tvaru rakviček docílíme za pomoci dobře našlehaných žloutků a formiček.
Hodnocení
4.6
/ 5 (9x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
2 lžíce
máslo na vymazání formy
směs
2 ks
vejce
7 ks
žloutek
120 g
cukr krupice
150 g
cukr moučka
1 balíček
vanilkový cukr
na ozdobu
1 balení
smetana ke šlehání
Postup přípravy
Rozpuštěným máslem pečlivě vymažeme připravené formičky na rakvičky.
V míse pak utřeme cukr a žloutky, vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem a vejcem.
Směsí, která má správnou konzistenci a je bílá, pak plníme formičky asi do poloviny, při prvním pokusu můžeme zkusit i méně.
Naplněné formičky na rakvičky naskládáme na plech a pečeme pozvolna v předehřáté troubě na cca 120 °C. Nakonec v troubě necháme ještě dosušit při stažení na cca 80 °C, i když někdo používá metodu sušení od začátku.
Upečené a vychladlé rakvičky opatrně vyklopíme z formiček - pro mnohé hospodyňky bývá právě toto vyklápění z formiček nejnáročnější.
Domácí rakvičky podáváme bohatě ozdobené šlehačkou.