Recept na klasický, lahodný a elegantní dezert ke kávě, nenáročný na přípravu. Dokonalého tvaru rakviček docílíme za pomoci dobře našlehaných žloutků a formiček.
Hodnocení
4.6
/ 5 (9x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Směs
Vejce2 ks
Žloutek7 ks
Cukr krupice120 g
Cukr moučka150 g
Vanilkový cukr1 balíček
Na ozdobu
Smetana ke šlehání1 balení
Ostatní
Máslo na vymazání formy2 lžíce
Postup přípravy
Rozpuštěným máslem pečlivě vymažeme připravené formičky na rakvičky.
V míse pak utřeme cukr a žloutky, vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem a vejcem.
Směsí, která má správnou konzistenci a je bílá, pak plníme formičky asi do poloviny, při prvním pokusu můžeme zkusit i méně.
Naplněné formičky na rakvičky naskládáme na plech a pečeme pozvolna v předehřáté troubě na cca 120 °C. Nakonec v troubě necháme ještě dosušit při stažení na cca 80 °C, i když někdo používá metodu sušení od začátku.
Upečené a vychladlé rakvičky opatrně vyklopíme z formiček - pro mnohé hospodyňky bývá právě toto vyklápění z formiček nejnáročnější.
Domácí rakvičky podáváme bohatě ozdobené šlehačkou.