1500 g | vepřový bok | |
150 g | anglická slanina (plátky) | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
vývar | ||
hladká mouka | ||
1 hrst | čerstvá petrželka | |
podle chuti | ||
sůl | ||
hořčice | ||
drcený kmín | ||
mletý černý pepř | ||
náplň | ||
2 ks | vejce | |
3 lžíce | solamyl | |
3 lžíce | nastrouhaná houska | |
450 g | krůtí maso |
Nejdříve si připravíme náplň. Krůtí maso (stehna nebo prsa) omyjeme, osušíme, nakrájíme na kousky a v robotu rozmělníme na kaši. Vmícháme vejce, solamyl a strouhanou housku. Směs ochutíme solí, pepřem a mletým kmínem. Nakonec vmícháme usekanou petrželku a náplň necháme v chladu rozležet. Pro přípravu receptu je velmi důležitý výběr masa. Budeme potřebovat nízký libový bůček bez kostí. Maso očistíme od kůže a větších částí tuku, které nevyhazujeme. Plát masa rozklepeme, potřeme hořčicí a poklademe plátky anglické slaniny, na kterou naneseme nádivku.
Svineme do rolády, spojíme jehlami nebo párátky a pevně omotáme potravinářským provázkem. Povrch rolády osolíme a opepříme. V pekáči necháme rozškvařit tučné odřezky z bůčku s olejem, na kterém roládu ze všech stran prudce opečeme. Domácí plněný bůček podlijeme malým množstvím vývaru a zvolna pečeme v troubě při 200 °C za občasného polévání vlastní šťávou doměkka.
Hotovou plněnou roládu vyjmeme, zbavíme jehel, provázků a uchováme na teple. Z výpeku odstraníme tučné části a přebytečný tuk odebereme. Šťávu lehce zaprášíme moukou, podlijeme vývarem a krátce podusíme. Domácí plněný bůček nakrájíme na plátky a podáváme s pečeným nebo vařeným bramborem. Šťávu můžeme podávat zvlášť v omáčníku. Velice chutným doplňkem k tomuto pokrmu je dušený smetanový špenát.
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
Bude vonět až k sousedům! Marinovaný bůček na grilu krok za krokem
Recept na marinovaný bůček opečený na grilu, který se podle našeho fotoreceptu zaručené podaří.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena