1 lžička | sůl | |
6 dl | mléko | |
6 lžic | sádlo | |
60 g | droždí | |
1 lžička | cukr krupice | |
1 kg | hladká mouka | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
kmín | ||
sezamová semínka |
Z mléka, droždí a cukru zaděláme kvásek. Do mísy dáme mouku rozpuštěné sádlo, sůl, zbytek mléka, vykynutý kvásek a zaděláme vláčné těsto. Necháme v teple vykynout. Z vykynutého těsta pleteme na vále pletýnky, přeložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat solí, semínky nebo kmínem. Domácí pletýnky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Pletýnky můžeme podávat místo běžného pečiva.
Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!
Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem
Dnes se naučíme péct úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.
Autor:kvetina
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena