3 ks | vejce | |
100 ml | mléko | |
200 g | sádlo | |
2 lžíce | med | |
1 lžíce | skořice mletá | |
0.5 lžičky | citronová kůra | |
0.5 lžičky | pomerančová kůra | |
1 balíček | kypřicí prášek do perníku | |
450 g | žitná mouka | |
170 g | třtinový cukr | |
1.5 lžičky | perníkové koření | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
podle potřeby | ||
hladká mouka na vál |
Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme s perníkovým kořením, lžící mleté skořice, kypřícím práškem do perníku a nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou. Mléko rozšleháme s medem, vejci a hnědým cukrem. Směs přidáme do mísy a spolu s měkkým a na kousky nakrájeným sádlem a důkladně prohněteme.Takto připravené těsto zakryjeme a necháme při pokojové teplotě asi 3 hodiny odležet. Poté těsto opět prohněteme a celý proces ještě asi třikrát opakujeme. Těsto na perníkové ozdoby zabalíme do folie a necháme do druhého dne odležet. Z odleženého perníkového těsta vyválíme na vále pomoučněném hladkou moukou placku silnou asi 4 mm, ze které vykrajujeme většími tvořítky perníčky s otvorem. Každý kousek perníkové ozdoby potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C na plechu vyloženém pečícím papírem asi 5 - 7 minut dorůžova. Vychladlé perníčky necháme ozdobit dětmi a pak je uložíme do plastové krabice. V den zdobení stromku je navážeme na stužky a zavěsíme na stromeček, ale můžeme je také ihned konzumovat.
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena