1000 g | hovězí hrudí bez kosti | |
nálev | ||
---|---|---|
1.5 l | voda | |
1 ks | hřebíček | |
1.5 ks | bobkový list | |
4 kuličky | nové koření | |
0.8 lžičky | mletý zázvor | |
40 g | třtinový cukr | |
1.5 lžičky | hořčičné semínko | |
1.5 lžičky | chilli vločky | |
1.5 lžičky | čerstvě drcený pepř | |
90 g | směs Praganda | |
1.5 lžičky | drcený koriandr | |
1 ks | celá skořice (3 cm) | |
na obalení | ||
15 g | čerstvě mletý pepř | |
15 g | koriandr mletý | |
podle chuti | ||
kvalitní majonéza | ||
anglická hořčice | ||
okurky sladkokyselé | ||
podle potřeby | ||
pčenično-žitný chléb |
Příprava pastrami je časově náročnější a vyžaduje kvalitní maso. Výsledek však za to stojí. Jednou zkusíte a nebude se moct dočkat, až si ho opětovně dopřejete. Je tak dobré!
Nejdříve maso naložíme, pak vyudíme a nakonec vaříme v páře. Naložení masa provedeme následovně: Hovězí hrudí o výšce asi 4 - 5 cm očistíme od nežádoucích šlach a blan (nižší vrstva tuku není na závadu). Připravíme si nálev. Vodu přivedeme k varu a odstavíme z tepla. V horké vodě rozpustíme cukr a Pragandu a následně přidáme rozdrcený pepř a koriandr a ostatní koření. Takto připravený nálev vychladíme na teplotu pod 5 °C (což je důležité) a do něj vložíme maso tak, aby bylo zcela ponořené. Naložené maso zakryjeme a necháme v lednici macerovat asi 5 - 7 dní.
Maso vyjmeme z nálevu, omyjeme pod tekoucí studenou vodou a důkladně osušíme. Maso položíme na mřížku a nezakryté necháme přes noc v ledničce odležet. Druhý den maso obalíme ve směsi čerstvě mletého pepře a koriandru a udíme při teplotě 60 - 70 °C přibližně 3 hodiny. Vyuzené hovězí hrudí necháme vychladnout. Pak je zabalíme do potravinové folie a necháme opět přes noc v lednici odležet. Vyuzené maso dokončíme vařením v páře.
Do papiňáku nalijeme 250 ml vody, vložíme pařáček, na který položíme vyuzené maso a v uzavřeném hrnci vaříme asi 1 hodinu. Takto připravené hovězí pastrami ihned nakrájíme na plátky a můžeme plnit do sendvičů.
Plátek chleba potřeme hořčicí, poklademe vrstvou pastrami a kyselými okurkami a přiklopíme druhým plátkem chleba potřeným vrstvou majonézy. Sendviče si můžeme sestavovat podle vlastní chuti. Výborně chutnají s přídavkem kysaného zelí, nebo i listovým salátem. Sendviče s pastrami podáváme jako sytou svačinku, ale hodí se i k večeři. Pastrami nejlépe chutná teplé, ale výborné je i za studena.
Jak si vyrábět uzeniny doma? Stačí mít udírnu a vědět postup
V současné době si stále více lidí uvědomuje, že potraviny vyrobené v domácím prostředí jsou nejen kvalitnější, ale také mnohem chutnější. Vzpomínáte si na doby, kdy prarodiče udili maso a další suroviny klidně i několikrát do roka? Právě uzení představuje tradiční způsob úpravy masa. Pokud si nechcete nechat ujít jedinečnou chuť uzenin, dokonce vám na zahradě stojí udírna, stačí se jen naučit správné techniky nakládání a uzení jako takového. A právě na tyto dvě oblasti se zaměříme v následujících řádcích.
Toasty navazují na tradice klasických český topinek, kdy se na plátech plotny opékaly krajíce chleba a po opečení se potřely sádlem a česnekem. Jak na moderní toasty a sendviče?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena