0.5 ks | pomeranč | |
1 kg | cukr krystal | |
1-2 lžičky | citronová šťáva | |
300 ks | pampeliška |
Natrháme 300 květů pampelišek, nasypeme je do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme pomeranč zbavený kůru a přikapeme 2 lžičky citronové šťávy. Směs přivedeme k bodu varu a od bodu varu vaříme 20 minut. Necháme odležet do druhého dne. Druhý den scedíme přes jemné síto a získanou tekutinu nalijeme do hrnce. Směs opět přivedeme k bodu varu, přidáváme cukr a pořádně mícháme. Vaříme do zhoustnutí. Ještě horký pampeliškový med nalijeme do sklenic a necháme vychladnout.
Foto: Pixabay.com
Jarní pokušení v podobě pampelišek: Uvařte z nich výborný med i polévku
Vařit a připravovat nejrůznější pochoutky nemusíme jen z drahých surovin. Už brzy na jaře probouzející se příroda nabízí spoustu možností - medvědí česnek, mladé kopřivy, pažitku, ale třeba i smetanku lékařskou, které lidově říkáme pampeliška. Obsahuje vitamíny A, B i C, ale také betakaroten, křemík, sodík nebo draslík. Navíc v ní najdete inulin – látku vhodnou pro cukrovkáře. Pojďme se podívat na pár receptů, díky kterým můžeme zařadit právě pampelišky do našeho jarního jídelníčku.
Už kvetou! Skvělý a jednoduchý recept na pampeliškový med krok za krokem
Je čas pampelišek, je čas pampeliškového medu. Vyzkoušejte klasický recept, na který je třeba jen cukr, citron, voda a pampeliškové květy.
Autor:marcuslojek
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena