1 hrst | rozinky v rumu | |
3 hrnky | polohrubá mouka | |
1 špetka | sůl | |
1 ks | citron | |
8 lžic | cukr krupice | |
2 lžíce | vanilkový cukr | |
0.8 kostky | čerstvé droždí | |
0.5 kostky | máslo | |
0.5 hrnku | mléko | |
2 ks | žloutek | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | žloutek |
Co by to byly za Velikonoce bez lahodného mazance. Podle tohoto jednoduchého receptu ho zvládne opravdu každý a práci nám usnadní měření surovin pomocí hrníčku. Upečený mazanec je plný rozinek voňavých po rumu, ale kdo je nemá rád, tak je samozřejmě jednoduše vynechá.
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru. Kvásek necháme na teplém místě vzejít, bude nám na to stačit cca 15 minut. V míse smícháme mouku, zbývající krupicový cukr, vanilkový cukr, žloutky, najemno nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Suroviny v míse zalijeme kváskem, dobře promícháme a po 7 minutách hnětení přilijeme trochu již vychladlé rozpuštěné máslo. Těsto na mazanec znovu propracujeme. Podle chuti můžeme přidat rozinky namočené v rumu.
Takto připravené těsto na hrníčkový mazanec necháme asi hodinu kynout. Poté těsto rozdělíme na dva bochánky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem a každý mazanec potřeme žloutkem. Můžeme ještě posypat plátky mandliček, ale můžeme také vynechat.
Mazanec pečeme nejprve asi 20 minut při teplotě 180 °C. Potom ho dopékáme přibližně dalších 40 minut při teplotě 150 °C. Po upečení necháme hrníčkový mazanec zcela vychladnout.
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem
Tradiční mazanec patří mezi nepostradatelnou součást Velikonoc. Pokud upřednostňujete rostlinné suroviny, tak tento recept je přímo pro vás a zaručujeme, že je od klasického mazance k nerozeznání
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena