0.5 l | voda | |
1 hrneček | maliny | |
1 kg | cukr krystal | |
1 lžíce | kyselina citronová | |
80 ks | malinové listy |
Maliny (hrneček - 250 ml), malinové listy a vodu dáme do hrnce a vaříme 10 minut. Poté směs přecedíme a vymačkáme, přidáme cukr a kyselinu citronovou. Dále vaříme 8 - 10 minut a plníme do láhví. Sirup jen zazátkujeme a nesterilizujeme. Domácí malinový sirup smícháme podle chuti s vodou a podáváme. Podotýkám, že je to sirup, ne šťáva, proto tolik cukru. Sirup se většinou nezkazí, jenom začne rosolovatět.
Foto: Pixabay.com
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Autor:radulas
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena