těsto | ||
---|---|---|
2 špetky | sůl | |
70 g | máslo | |
1 ks | žloutek | |
200 ml | mléko | |
50 g | cukr krupice | |
20 g | kvasnice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
400 g | hladká mouka | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
mák |
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek. Po 15 minutách umícháme kvásek s moukou, žloutkem, mlékem, rozehřátým máslem a cukry. Těsto necháme hodinu kynout. Těsto na pomoučněném vále rozdělíme na 10 dílků a necháme dalších 20 minut kynout. Z vykynutých bochánků uválíme placky a vytvarujeme loupáky. Loupáky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Vytvarované loupáky necháme 30 minut kynout. Plech s loupáky vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 - 20 minut, pečeme na 180 °C. Domácí loupáky podáváme podle chuti jako snídani, svačinu a k různým svátečním příležitostem.
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
Autor:Míša22
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena