4 lžíce | olej | |
1 lžička | sůl | |
0.5 l | mléko | |
50 g | droždí | |
1 lžička | cukr krupice | |
1 kg | hladká mouka | |
400 g | zakysaná smetana | |
1 lžička | jedlá soda | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej na smažení |
Připravíme si veškeré ingredience. Mouku nasypeme na vál, ve středu uděláme důlek, nalijeme trochu vlahého mléka a přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience (zbytek mléka, sůl, zakysanou smetanu a jedlou sodu) a zaděláme na mírně lepivé těsto. Těsto na langoše vložíme do předem olejem vymazaného sáčku o velikosti velké igelitové tašky. Dáme do lednice na 3 hodiny kynout a pak už můžeme dělat první langoše. Vytvoříme kuličku v dlaních, pomoučíme si vál, těsto pomačkáme do velikosti dlaně a pak oběma rukama ve vzduchu roztahujeme do velikosti pánve. Langoše smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Domácí langoše mažeme kečupem, tatarkou, sypeme sýrem, česnekem apod. Poznámka: Těsto na langoše podle tohoto receptu vydrží v lednici až 5 dní. Zakysanou smetanu lze nahradit bílým jogurtem. Těsto používáme ihned po vytažení z lednice. Klasické droždí můžeme nahradit sušeným 50 g = 25 g sušeného.
Lepší než ze stánku: Domácí langoše krok za krokem
Jak si ty nejlepší langoše připravit doma? Přece podle našeho FOTORECEPTU! Těsto ze zakysané smetany je bezkonkureční. K dochucení nesmí chybět česnek, kečup, tatarská omáčka a sýr.
Autor:Lucie
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena