3 l | voda | |
240 g | cukr | |
17 g | sypaný černý čaj | |
1 ks | kombuchová matka | |
200 ml | kombuchový nápoj |
Nejdříve si uvaříme silný černý čaj. Do hrnce nasypeme sypaný čaj, zalijeme 1 l vody a přivedeme k varu, poté stáhneme ze sporáku a necháme hodinu i víc louhovat. Následně čaj scedíme, zamícháme do něj všechen cukr a mícháme do rozpuštění. Poté přilijeme zbylé 2 litry vody, část kombuchového nápoje a promícháme. Nakonec přidáme kombuchovou houbu, sklenici přikryjeme látkou a utěsníme gumičkou. Sklenici dáme na málo zatěžované místo a zhruba po dvou dnech by se měla vytvořit na povrchu nová matka. V tuto chvíli můžeme domácí kombuchu brčkem ochutnat. Případně nechat dát kvasit, nebo slít do lahví.
Zkuste si připravit na zimu teplé kořeněné nápoje podle Češky z Česka
Teplé kořeněné nápoje nejen provoní byt, ale navodí i vánoční atmosféru. Nemusí se jednat jen o svařák, co tak zkusit kořeněný punč, nebo snad horký cider?
Videorecept: Domácí pickles - kvašená zelenina podle Anny
Kvašená zelenina obsahuje úžasné množství vitaminů a probiotik, které naše tělo ve střídajícím se počasí potřebuje. Mrkněte se na video, jak jednoduše si můžete kvašenou zeleninu udělat doma, a pusťte se do ní!
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena