3 ks | jablko | |
0.5 balíčku | vanilkový pudinkový prášek | |
těsto | ||
---|---|---|
150 g | cukr | |
2 ks | vejce | |
250 ml | mléko | |
0.8 balíčku | kypřicí prášek do pečiva | |
200 ml | slunečnicový olej | |
200 g | hladká mouka | |
150 g | polohrubá mouka | |
náplň | ||
4-5 lžic | cukr | |
2 ks | vejce | |
200 ml | mléko | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 lžíce | pomerančová šťáva | |
500 g | polotučný tvaroh | |
1 balíček | kakaový pudinkový prášek | |
podle chuti | ||
cukr | ||
skořice mletá |
Nejdříve si odvážíme a odměříme veškeré ingredience, koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a troubu nastavíme na 175 °C. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo. Přebytečnou šťávu vymačkáme a jablka promícháme se směsí cukru, mleté skořice a vanilkovým pudinkovým práškem. Připravíme si těsto. Obě mouky prosejeme a promícháme s práškem do pečiva. V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny a postupně přisypeme mouku, přilijeme olej a mléko a mícháme, dokud nevznikne hladké řidší těsto. Těsto rovnoměrně rozetřeme do formy. Připravíme si tvarohovou náplň. V míse vyšleháme tvaroh s vejci, vanilkovým cukrem a cukrem promíchaným se skořicí, šleháme dohladka. Poté vmícháme pomerančovou šťávu, mléko a kakaový pudinkový prášek. Nelekejte se, vznikne nám tekutý tvarohový přeliv, který nalijeme na těsto a poklademe strouhanými ochucenými jablky. Domácí tvarohový koláč s jablky pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 - 35 minut. Moučník podáváme ke kávě nebo čaji, dobrý je i samotný jen tak na chuť.
Pečeme s jablky: Hraběnčiny řezy nikdy nezklamou!
Recept na jablečnou klasiku, kterou nám pekly už i naše babičky. Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe ještě teplé. Vychladnout ani nestihnou, protože se po nich hned zapráší.
Jednoduchý obrácený jablečný koláč krok za krokem
Vynikající moučník, který je opravdu jednoduchý na přípravu a díky jablíčkům je úžasně šťavnatý.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena