sůl | ||
0.8 l | voda | |
koření | ||
2 kg | vepřová plec bez kosti | |
6 kg | vepřový bok bez kostí a kůže | |
1 balíček | vepřová střeva | |
2 kg | hovězí maso přední nebo krk |
Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.
Jak si vyrábět uzeniny doma? Stačí mít udírnu a vědět postup
V současné době si stále více lidí uvědomuje, že potraviny vyrobené v domácím prostředí jsou nejen kvalitnější, ale také mnohem chutnější. Vzpomínáte si na doby, kdy prarodiče udili maso a další suroviny klidně i několikrát do roka? Právě uzení představuje tradiční způsob úpravy masa. Pokud si nechcete nechat ujít jedinečnou chuť uzenin, dokonce vám na zahradě stojí udírna, stačí se jen naučit správné techniky nakládání a uzení jako takového. A právě na tyto dvě oblasti se zaměříme v následujících řádcích.
Nevím jak vy, ale já mám někde hluboko v mozku, ještě z dětství, zapsanou chuťovou stopu po dokonalém uzeném.
Autor:Hynek Čapek
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena