Do nádoby prosejeme chlebovou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme částí vlažného mléka a necháme na teple vykynout kvásek (asi 15 minut).
Do těsta přidáme změklé čerstvé máslo a rukama důkladně zpracujeme na pružné polotuhé těsto za postupného přidávání zbytku vlažného mléka. Těsto důkladně zpracováváme rukama, dokud se neodděluje od rukou i stěn nádoby a na povrchu těsta se nevytvoří bubliny. Těsto můžeme zpracovat i míchacími háky.
Těsto na domácí kaiserky jemně posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout v teple 45 minut. Těsto vybereme na nepomoučněnou desku, propracujeme rukama a vytvarujeme válec, který rozdělíme na 6 přibližně stejných dílů. Netřeba podsypávat těsto moukou, protože těsto nelepí a výborně se s ním pracuje. Jednotlivé díly zakulatíme rukama na bochníčky a dáme je dále od sebe na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečicím papírem. Bochníčky přikryjeme utěrkou a necháme je znovu kynout 30 minut.
Vykynuté bochníčky nařežeme na povrchu uprostřed do kříže ostrým nožem asi 1 mm hluboko. Pokud máme tvořítko na kaiserky, zatlačíme ho do povrchu bochníčků. Kaiserky vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C při funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Pečeme dorůžova asi 20 minut. Vybereme a ještě teplé kaiserky potřeme rozpuštěným vlažným máslem. Upečené kaiserky mají křupavý povrch s lehkou měkkou střídkou.
Kaiserky jsou vhodným pečivem k polévkám, gulášům a různým salátům. Pečivo můžeme podávat samostatně, dají se různě obložit nebo naplnit salámem, šunkou, sýrem, paštikou, saláty, pomazánkami, masem či zeleninou. Domácí kaiserky jsou výborné ke snídani, chutnají za tepla i za studena.