směs | ||
---|---|---|
3-4 ks | hruška | |
2 lžíce | třtinový cukr | |
1 balíček | skořicový cukr | |
1 lžíce | strouhanka | |
1 lžička | skořice | |
1 špetka | muškátový oříšek | |
těsto | ||
1 balení | listové těsto | |
podle potřeby | ||
1 hrst | strouhanka | |
na potření | ||
1 ks | vejce |
Hrušky omyjeme, překrojíme, vyndáme jádřinec a jednotlivé půlky rozkrájíme na malinké kostky. Hrušky většinou rychle měknou a pak už není dobré je strouhat, pustí hodně vody a těsto by mohly snadno promáčet. Krájení na kostky je tak praktičtější a závin po rozkrojení vypadá hezky a trochu jinak. Nakrájené hrušky smícháme s třtinovým cukrem a skořicovým cukrem, přidáme lžíci strouhanky, lžičku skořice a špetku muškátového oříšku. Směs důkladně promícháme.
Listové těsto rozválíme na plát, doprostřed nasypeme do pruhu hrst strouhanky a na ni poklademe připravenou ovocnou směs. Těsto zabalíme a přimáčknutím upevníme na obou koncích. Přendáme na plech vyložený pečícícm papírem a nakonec potřeme rozšlehaným vejcem. Hruškový závin pečeme dozlatova, vyndáme, necháme vychladnout a podáváme.
Pečeme s vlašskými ořechy: Bábovkou ani štrúdlem neurazíte
Vlašské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Ze všech druhů ořechů mají dokonce nejvyšší množstvím omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. A pečení s nimi je radost! Ať se pustíte do bábovky, řezů nebo štrúdlu, vždy si dobře pochutnáte.
Tip na neděli: Jemný hruškový koláč se skořicí
Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena