5 g | cukr | |
10 g | sůl | |
250 ml | mléko | |
25 g | sádlo | |
400 g | polohrubá mouka | |
100 g | brambory vařené | |
20 g | čerstvé droždí | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
mák | ||
hrubá sůl | ||
semínka |
Do polohrubé mouky nalijeme mléko a přidáme vařenou nadrobno nastrouhanou bramboru, rozpuštěné sádlo, vykynulý kvásek (z trochy mouky a trochy vlažného mléka, cukru a droždí) a sůl. Dobře vypracované těsto necháme asi hodinu kynout. Pak těsto rozdělíme na 10 stejných bochánků a ty položíme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky necháme ještě asi 10 minut kynout. Tvořítkem vytvoříme tvar tak, že ho přiložíme na bochánek a přitiskneme až k podložce. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, hrubou solí nebo zrníčky podle chuti. Pak dáme plech do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme podle výkonu trouby dozlatova. Domácí housky z bramborového těsta podáváme podle chuti jako přílohu k různým pokrmům.
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
Autor:Moravanda
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena