1 lžička | cukr | |
sůl | ||
2 ks | vejce | |
500 ml | mléko | |
1 kostka | droždí | |
750 g | hladká mouka | |
na potření | ||
---|---|---|
vejce | ||
na ozdobu | ||
mák nebo sezam |
Z droždí, mléka a cukru a trošky mouky necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, vejce, sůl (podle chuti, na toto množství dávám tak půl plné hrsti), kvásek a mléko. Mléko přidáváme postupně, podle potřeby. Vymísíme těsto - musí být vláčné, řidší (asi jako na vdolky). Necháme na teplém místě kynout. Po vykynutí na vále vyválíme z těsta širší váleček, který nakrájíme na kousky, ty rozválíme na menší dlouhé válečky. Z každého válečku uděláme uzlík a dáme na plech. Můžeme dělat i jiné tvary, ale uzlíky jsou nejrychlejší.
Na plechu pomažeme uzlíky rozšlehaným vejcem a posypeme mákem či sezamem. Domácí housky - uzlíky pečeme na 180 °C dozlatova. Housky jsou výborné k domácí gulášové, hrachové, čočkové či jiné polévce.
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Autor:winy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena