300 g | hladká mouka | |
200 g | polohrubá mouka | |
1 lžička | sůl | |
1 lžíce | cukr | |
1 ks | vejce | |
1 ks | žloutek | |
3 lžíce | sádlo | |
0.3 l | mléko | |
30 g | droždí |
Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouky, sůl, přidáme vejce, žloutek, rozpuštěné sádlo, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků a ty pak ještě na tři a upleteme housky.
Housky dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Potřeme olejem, posypeme sezamem, mákem a pečeme na 190 °C 20 minut.
Domácí housky po babičce podáváme podle chuti jako přílohu, na snídani apod.
Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!
Autor:Horáková M.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena