těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | cukr | |
1 lžička | sůl | |
300 ml | mléko | |
60 g | sádlo | |
21 g | droždí | |
0.5 kg | hladká mouka | |
na ozdobu | ||
sůl | ||
kmín | ||
mák | ||
sezamová semínka | ||
na potření | ||
1 ks | žloutek | |
50 ml | mléko |
Z vlažného mléka a droždí si připravíme kvásek. Mouku v míse osolíme, promícháme, vlijeme kvásek, rozpuštěné a vychladlé sádlo a propracujeme do hladkého těsta. Z těsta ihned tvarujeme pletýnky, housky nebo rohlíky a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme na plechu 30 - 40 minut nakynout.
Vykynuté pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypeme mákem, solí, sezamem nebo kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut. Upečené domácí housky a pletýnky podáváme podle chuti.
Foto: Shutterstock.com
Grilování dotažené k dokonalosti: Domácí housky na hamburger krok za krokem
Jednoduchý recept s fotografickým postupem na housky z kynutého těsta, které se hodí nejen na hamburgery.
Autor:libuska100
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena