4 plátky | slanina | |
1 špetka | sůl | |
1 ks | cibule | |
2 ks | rajče | |
4 listy | salát | |
4 ks | houska | |
4 plátky | sýr | |
1 špetka | pepř | |
480 g | hovězí maso | |
1 ks | okurka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
dresink | ||
1 špetka | sůl | |
1 špetka | pepř | |
2 lžíce | zakysaná smetana | |
2 lžíce | dijonská hořčice |
1. Nejprve si připravíme housky. Můžeme buď zakoupit již hotové, ale v lepším případě upéci čerstvé podle tohoto receptu: Briošky na domácí hamburgery. Přípravíme si dresink. Smícháme dijonskou hořčici, sůl, pepř, lžíci zakysané smetany, citronovou šťávu, sůl a pepř. Předpřipravíme si i zeleninu. Hovězí přední si nameleme doma pomocí mlýnku, či si jej necháme namlít u řezníka. Dochutíme jen solí, pepřem, případně nasekanými čerstvými bylinkami. Promícháme, navážíme si 120 g díly, vytvoříme pevné kuličky a stlačíme na rovnoměrné placky.
2. Rozpálíme pánev, masové placky pomažeme olejem a položíme na rozpálenou pánev a opečeme z obou stran. Poté na každou masovou placku položíme plátek sýra (nejlépe cheddar), přikryjeme poklicí, pánev odstavíme z plotny a necháme dojít.
3. Housky rozřízneme, necháme na suché pánvi chvíli opéci. Opečeme do křupava také slaninu. Nakonec vše zkompletujeme, tedy spodní část housky potřeme dresinkem, položíme list salátu, plátky rajčete, okurky, maso se sýrem, slaninu, kolečka cibule, přiklopíme potřenou druhou částí housky a spíchneme špejlí.
4. Domácí hamburger z hovězího masa podáváme ještě teplý (ihned po zkompletování).
Jak na šťavnatý domácí burger?
Pravý hamburger se dělá z hovězího, ideálně z hovězího plecka, které je samo o sobě šťavnaté a nedá se vysušit. Masu se pověnujte, ideální je doma čerstvě pomleté v mlýnku na maso (na hrubé zrno). Do masové směsi na burgry nepatří žádné vajíčko ani strouhanka, k ochucení stačí sůl a pepř, nikdy nepřebíjejte základní chuť masa kořením.
Langoše, bramboráky a burgery jako ze stánku
Venkovní radovánky jsou v plném proudu a s nimi souvisí i oblíbené pokrmy, které si s oblibou dáváme na koupalištích, festivalech, poutích apod. Aby vám chutnalo stejně tak doma, máme pro vás pár receptů na langoše, domácí burgery, sendviče a bramboráky, které jsou čtenáři prověřené a vždycky se podaří.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena