Maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Česnek také oloupeme a nakrájíme na plátky.
Na sádle zpěníme cibuli a osmažíme ji téměř do zhnědnutí.Přidáme česnek a pokrájené maso. Maso opékáme, dokud se nezatáhne a nezhnědne.Přidáme gulášové koření, chilli papričku, sůl, pepř a podlijeme malým množstvím vody.Maso necháme 15 minut dusit. Pak k němu nadrobíme na maličké kousky chleba, zalijeme asi 1 litrem vody a dusíme, za občasného promíchání, dokud maso nezměkne a chleba se nerozvaří. Chléb guláš zahustí. Pokud bychom ho chtěli hustší, stačí ho ještě zasypat trochou hladké mouky. Nakonec vaření přisypeme do guláše majoránku podle chuti.
Domácí guláš zahuštěný chlebem podáváme s těstovinami, knedlíky, nebo jen s tmavým pečivem.