1 kostka | čerstvé droždí | |
1 kg | hladká mouka | |
1 lžíce | sůl | |
750 ml | teplá voda | |
1 lžíce | cukr krupice | |
3 lžíce | olivový olej | |
podle chuti | ||
---|---|---|
olivy |
Do mísy (ideálně použijeme robota) nasypeme kilo hladké mouky, rozdrobíme do ní kostku čerstvého droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci soli, trochu olivového oleje (já dávám tak 3 lžíce) a nakonec přilijeme teplou vodu. Pozor, voda musí být opravdu teplá, ne vlažná. Vše pořádně promícháme.
Plech vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a pomocí navlhčených rukou roztáhneme po celé ploše. Necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Po nakynutí uděláme do těsta druhým koncem vařečky po celé ploše důlky a můžeme ještě pokapat olivovým olejem. Na foccaciu lze také dát libovolné suroviny - v tomto případě olivy. Ale lze ozvláštnit i nasekanými sušenými rajčaty, nejrůznějšími druhy sýrů apod. Foccaciu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, cca 25 minut.
Domácí foccacia s olivami chutná výborně jako příloha, pečivo ke snídani i svačině, lze různě zapékat apod. Užijeme ji i při nejrůznějších slavnostních příležitostech. Navíc vydrží dlouho vláčná.
Recept na ciabattu s olivami a sušenými rajčaty krok za krokem
Recept je sice trochu časově náročnější, ale odměnou nám bude výborné italské pečivo, které nejlépe chutná potřené olivovým olejem s čerstvými bylinkami.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena