1 špetka | sůl | |
0.5 ks | pomeranč | |
1 ks | citron | |
1 kg | cukr krupice | |
6 lžiček | skořice mletá | |
5 ks | skořice celá | |
1.2 kg | dýně Hokaido |
Dýni hokaido nebo máslovou dýni rozkrojíme, vydlabeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme asi 1,5 litrem vody, přidáme trochu soli, celou skořici a dáme vařit do širokého kastrolu. Asi po 20 minutách, když dýně změkne a voda se částečně vypaří, rozmačkáme dýni šťouchadlem na brambory na kaši. Potom přidáme cukr, citronovou a pomerančovou šťávu a dále vaříme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Džem ochutnáváme a podle potřeby přidáváme cukr. Je nutné vystihnout správné množství přidaného cukru, džem tím získá lahodnou chuť, tak se doslazování není třeba bát. Kousky skořice vyndáme a nakonec už jen vmícháme mletou skořici. Zkontrolujeme, zda džem houstne, pokud ne, ještě povaříme a horký plníme do vysterilizovaných sklenic. Po naplnění zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Zavařený dýňový džem uskladníme ve tmě. Domácí dýňový džem se skořicí podáváme k různým příležitostem jako lahodnou sladkou pochoutku.
Marmelády a džemy ke konci léta patří: Sáhněte i po netradičních surovinách
Jahody, rybíz, meruňky nebo třešně - marmelády a džemy z těchto druhů ovoce zná každý. Ale zkoušeli jste připravit džem z dýně, rajčat, brusinek a hrušek? Máme pro vás prima recepty, které vás chuťově překvapí.
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?
Autor:babička Jarunka69
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena