těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
100 g | máslo | |
3 ks | žloutek | |
250 ml | mléko | |
50 g | cukr krupice | |
150 g | hladká mouka | |
350 g | polohrubá mouka | |
0.8 kostky | čerstvé droždí | |
krém | ||
20 g | máslo | |
5 lžic | mléko | |
150 g | čokoláda na vaření | |
podle potřeby | ||
olej na smažení |
Nejprve si připravíme kvásek. Mléko malinko ohřejeme, nalijeme do mísy, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. Hladkou i polohrubou mouku prosejeme do mísy. K mouce přidáme zbytek cukru a 3 žloutky. Do mísy přidáme také špetku soli a přilijeme rozehřáté máslo. Nakonec přidáme i vzešlý kvásek a všechny suroviny důkladným hnětením zpracujeme v hladké těsto. Těsto dáme do vymazané mísy, povrch poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Vykynuté těsto dáme na moukou podsypaný vál a vyválíme na 1,5 cm vysoký plát. Z těsta pomocí skleničky vykrájíme větší kolečka a ve středu pomocí vykrajovátka vykrojíme malá kolečka. Vykrojené donuty necháme na desce ještě asi 20 minut kynout. V pánvi rozpálíme velké množství oleje. Donuty opatrně vložíme do rozpáleného oleje a smažíme z každé strany asi 2 minuty. Pozor, rychle se připalují, proto je při smažení pečlivě hlídáme. Usmažené americké donuty klademe na papírový ubrousek, abychom z nich odsáli přebytečný tuk. Donuty necháme vychladnout. Vychladlé donuty máčíme v čokoládové polevě a sypeme cukrovým zdobením. Ozdobené donuty necháme zatuhnout. Čokoládovou polevu připravíme tak, že si čokoládu na vaření nalámeme na kousky, vložíme do kastrolku, zalijeme trochou mléka a za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit. Poté přidáme máslo a mícháme, až nám vznikne hladká čokoládová poleva. Domácí donuty jsou skvělou sladkou pochoutkou, snídaní, svačinkou i pohoštěním. A nad ty domácí jednoduše není!
Valentýnské donuty s čokoládovou polevou krok za krokem
Valentýn se blíží a je na čase připravit něco sladkého pro své blízké a milované. Zaručujeme, že tyto pečené donuty si všichni zamilují.
Smažené i pečené v troubě, tvarohové i bez náplně: Koblihy 8x jinak
Nadýchané, vláčné a hlavně domácí - takové jsou recepty na koblížky, které vás musíme naučit! Stačí si pohrát s těstem a pak už je jen jednoduše usmažit či upéct. Uvidíte, jak rychle budou mizet z talíře!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena