nálev | ||
---|---|---|
2.5 kg | sladká jablka | |
2.5 kg | kyselá jablka | |
2.5 g | pivní kvasnice | |
1 lžička | cukr nebo med |
1. Cider je dobře známý, jablečný kvašený nápoj, který má dlouhou řadu příznivců. Největší oblibě se těší ve Velké Británii, k jeho největším konzumentům však hned po ní patří i Francie a hojně se popíjí i v Americe. Všude tam vědí, jak si jej vyrobit i po domácku.
2. Je to alkoholický nápoj vyrobený z kvašeného jablečného moštu, který si můžete vychutnat v zimě jako lahodný svařák, ale i v létě jako osvěžující nápoj s ledem. Kvalitní francouzské cidery se pijí ze sklenic na víno či na šampaňské, jsou více perlivé a i způsobem výroby se více podobají těmto ušlechtilým mokům. V Anglii jej pijí spíše jako pivo, stejně jako my. Cider má příjemnou nakyslou chuť a je výbornou alternativou k pivu nebo vínu. Neuspává, nepálí po něm žáha, neobsahuje velké množství alkoholu. Tradiční surovinou pro výrobu cideru jsou jablka, je možné ale využít i hrušky. Pokud jde o správný způsob uskladnění, doporučuje se, stejně jako u vín, chladné prostředí se stálou teplotou. Cider je bezlepkový, obsahuje vysoký podíl vitamínu B a je vhodný i pro celiaky. Obsahem alkoholu odpovídá zhruba dvanácti až třinácti stupňovému pivu.
3. Výroba domácího jablečného cideru je skutečně velmi jednoduchá. Z velkých a zdravých jablek na uskladnění vylisujeme šťávu, naplníme jí demižon a uzavřeme kvasnou zátkou. Někdo urychluje kvašení přidáním pivovarských kvasnic, jde to ale i bez nich. Zhruba po dvou měsících přelijeme cider do jiné a hlavně čisté nádoby, necháme ještě několik dní uležet a dozrát. Během kvašení nádobu neotvíráme a neochutnáváme, nesmí se do ní dostat vzduch. Poté v případě potřeby dochutíme cider cukrem nebo medem. Domácí cider nakonec rozlijeme do lahví, takto připravený cider bez přídavku chemie nám vydrží po dobu tří až čtyř měsíců.
Zdroj: Shuttterstock.com
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Videorecept: Domácí bezinkový sirup jen ze čtyř surovin
Dnes vás naučíme sirup z černého bezu, jehož květy sbíráme zásadně za slunného dne, nikdy ne po dešti. Příprava tohoto oblíbeného sirupu je jen ze 4 surovin a zvládnete ho úplně hravě.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena