4 lžičky | cukr | |
100 ml | voda | |
400 ml | vlažné mléko | |
480 g | celozrnná žitná mouka | |
42 g | čerstvé droždí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
drcený kmín |
Mouku prosejeme. Droždí rozdrobíme, promícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme trochou mouky a necháme vzejít kvásek. Ke kvásku postupně přidáváme zbylou mouku, osolíme a ochutíme drceným kmínem. Vše důkladně zpracujeme v hladké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout. Potom těsto opět propracujeme, rozdělíme na kousky ve velikosti tenisových míčků, rozválíme na válečky, které spirálovitě zakroutíme. Rohlíky položíme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout. Potom je potřeme osolenou vodou, posypeme, kmínem, sezamem nebo hrubou solí a upečeme v horké troubě při 220 °C dorůžova. Domácí chlebové rohlíky podáváme jako přílohu k polévkám, zeleninovým salátům, ale můžeme je i mazat nejrůznějšími pomazánkami.
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena