2 lžičky | sůl | |
1 lžička | kmín | |
160 ml | voda | |
2 lžíce | kvásek | |
160 g | žitná mouka | |
450 g | hladká pšeničná mouka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
škrob bramborový |
Nejprve si připravíme rozkvas. Kvásek rozmícháme lžící nebo vařečkou ve vodě, přidáme žitnou mouku a opět promícháme, aby se vše spojilo. Rozmíchanou směs bez hrudek uhladíme do roviny. Na rozkvas je vhodná průhledná nádoba, může být i úzká vysoká odměrka, abychom mohli lépe pozorovat kynutí. Celou mísu vložíme do tenké igelitové tašky a zavážeme. Takto necháme odpočívat 10 až 12 hodin. Je tedy vhodné si promyslet, zda uděláme rozkvas ráno a večer chléb dokončíme, případně postupujeme naopak. Po 10 až 12 hodinách rozkvas nabobtná, zdvojnásobí svůj objem, jsou zřetelné bublinky zespodu i seshora.
Do čisté sklenice si odebereme dvě velké lžíce na příští pečení, přikryjeme víčkem a vložíme do lednice. Do rozkvasu vlijeme vodu a lžící či vařečkou rozmícháme. K rozmíchanému rozkvasu ve vodě prosejeme pšeničnou hladkou či chlebovou mouku, přidáme také sůl a kmín. Těsto zamícháme a vymísíme klasicky vařečkou, nebo si ulehčíme práci a použijeme robota či ruční šlehač s háky na těsto. Těsto je vymíseno, jakmile se odlepuje od mísy. Nyní opět schováme do igelitové tašky a necháme cca 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut těsto popřekládáme.
Překládání těsta provádíme nejlépe navlhčenou rukou nebo stěrkou, vždy podebereme těsto a přeložíme ho na protější stranu. Toto překládání provedeme cca 4 krát, vždy pootočíme mísu a těsto přeložíme. Poté opět vložíme od igelitové tašky, aby těsto neosychalo.
Po dvou hodinách dáme těsto na pomoučený vál, ještě několikrát popřekládáme. Těsto nakonec lehce roztáhneme a stočíme do bochníku - podle ošatky buď vytvarujeme kulatý či oválný tvar. Stočené těsto na chléb vložíme do škrobem vysypané ošatky (můžeme použít i cedník vystlaný čistou utěrkou a také vysypeme). Lehce poprášíme moukou, opět vložíme do tašky a zavážeme. Necháme kynout buď dvě hodiny při pokojové teplotě nebo v lednici 12 - 24 hodin. Po uplynulé době kynutí těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.
Do trouby dáme jeden plech doprostřed na mřížku a jeden plech s vyšším okrajem úplně dospod, zavřeme a rozehřejeme troubu na 250 °C. Připravíme si poblíž hrnek s vodou. Na ošatku s těstem položíme pečící papír a prkénko. Otočíme o 180 °, abychom těsto bezpečně vyklopili a nezdeformovalo se. Můžeme těsto lehce naříznout žiletkou či ostrým nožem, aby neprasklo na nechtěném místě při rozpínání. Bochánek přesuneme pomocí pečícího papíru a prkénka na rozpálený plech umístěný uprostřed trouby. Na spodní plech rychle nalijeme vodu z hrnku a ihned troubu uzavřeme. Tímto způsobem provedeme záparu.
Domácí kváskový chléb pečeme 15 minut na 250 °C. Poté odebereme spodní plech, snížíme teplotu na 185 °C a dopékáme cca 35 minut. Na začátku, v průběhu i na konci pečení můžeme rosit vodou z rozprašovače pro lepší kůrku, ale není to nutné.
Upečený kváskový chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nesrazil. Poté krájíme na plátky a podáváme.
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Recept na zdravý domácí chléb z žitné mouky, semínek a česneku si rozhodně zamilujete! Ta vůně, chuť a křupavá kůrka, navíc nebude potřeba domácí pekárny.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena