Nejprve si připravíme kvásek: do vlažné vody přidáme nastrouhaný suchý chléb a rozdrobíme kvasnice, zamícháme do něj špetku cukru a necháme pracovat cca 5-10 minut, dokud kvasnice nevyplavou nahoru.
Mezitím si přichystáme na dva plechy pečicí papír, který důkladně posypeme moukou. Do hnětací mísy připravíme prosátou mouku, sůl, kmín a fenykl a promícháme. Po vzejití přilijeme do suché směsi kvásek spolu s trochou vlažné vody a důkladně hněteme. Postupně přidáváme další vodu, až je těsto hladké, hutné, ale neteče.
Z hotového těsta vytvoříme 2 bochníky a položíme je na pomoučené plechy. Nahoře bochníky ještě můžeme posypat kmínem a necháme přibližně hodinu vykynout. Alternativně můžeme těsto tvarovat jako dalamánky - pečící doba se tak zkrátí.
Rozehřejeme troubu do horka, vykynuté bochníky chleba před pečením potřeme osolenou vodou a vložíme do trouby. Po prvních deseti minutách troubu ztlumíme a chléb necháme zvolna dopékat, během čehož ještě chléb potřeme vodou několikrát.