1 lžička | cukr krystal | |
500 ml | vlažná voda | |
5 dkg | čerstvé kvasnice | |
1 lžíce | sůl s kmínem | |
1 kg | výběrová hladká mouka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
máslo | ||
slaná voda |
Nejprve si zaděláme na kvásek. Do misky si dáme asi 3 polévkové lžíce vlažné vody, 5 dkg kvasnic a 1 kávovou lžičku cukru. Dobře rozetřeme a dáme na teplé místo vykynout. Do větší mísy dáme 1 kg hladké mouky, 1 polévkovou lžíci soli s kmínem, přidáme vykynutý kvásek a 1/2 litru vlažné vody, dobře vypracujeme těsto. Já těsto prvně zpracuji hnětačem a potom si ho předělám na vál a rukama dodělám. Pokud se bude zdát těsto řídké, můžeme přidat trochu mouky. Necháme dobře vykynout. Z těsta utvoříme 2 bochánky a dáme na vymazaný plech nebo na pečící papír. Ještě chvíli necháme na plechu nakynout. Potom vložíme do předehřáté trouby na 10 minut zapéct, potřeme rozpuštěným máslem a slanou vodou a domácí chléb pečeme podle potřeby asi 1/2 hodiny. Každá trouba peče jinak, tak je třeba chléb hlídat.
Recept na chléb z domácí pekárny s bylinkovým špekem krok za krokem
Chléb z domácí pekárny je již v mnohých domácnostech samozřejmostí. Avšak je mnoho chutných variant, jak jej ozvláštnit. Dnes si jednu takovou uděláme v podobě FOTORECEPTU.
Pečení domácího chleba - jak na to, aby se opravdu podařil?
Kdo by odolal vůni čerstvě upečeného chleba s křupavou kůrčičkou. Ochutnali jste již doma upečený? Pokud ano, jistě nám dáte za pravdu, že se mu kupovaný nevyrovná. Pojďte to zkusit, dáme vám cenné rady, díky kterým se chléb určitě podaří.
Autor:60 Věra
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena