směs | ||
---|---|---|
1 hrnek | čerstvé okvětní lístky čekanky | |
3 hrnky | cukr |
Čekanka obecná je léčivá byinka s jasně modrými květy, má pozitivní vliv na trávění, k posílení imunity a dokonce má význam i pro kvalitu zubů. Jak si z ní připravit sirup?
Okvětní lístky čekanky natrháme, nasekáme nadrobno a rozdrtíme, nejlépe v kameninovém hmoždíři. Nadrcené květy smícháme s cukrem, vložíme do nádoby se spolehlivým uzavíráním a postavíme na slunečné místo. Macerováním květů začne po několika dnech vznikat tekutina, díky cukru také patřičně hustá. Takto připravený čekankový sirup užíváme po lžičkách, nebo používáme k doslazování.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena