800 ml | bylinky | |
200 ml | hrubozrnná sůl |
1. Nejprve si omyjeme a osušíme vybrané bylinky. Otrháme jen lístky, stonky zde potřebovat nebudeme. Listy vkládáme do odměrky. Jakmile máme všechny použitelné lístky obrány, sledujeme objem naplněné odměrky. Zde použitá nádoba má objem 800 ml a je celá naplněná, podle toho odměříme sůl, které má být čtvrtina objemu bylinek. Bylinky si vysypeme z odměrky na připravené velké prkénko a odměříme si hrubozrnnou sůl. Poměr má být 4:1, tedy čtvrtina z 800 ml objemu bylinek je 200 ml.
2. Do odměrky nasypeme hrubozrnnou sůl po rysku 200 ml. Velkým nožem postupně kolébkovým pohybem sekáme bylinky společně se solí najemno. Pokud máme mixér – food processor, můžeme si jím usnadnit práci. Do mixéru vkládáme vrstvy soli a bylinek a rozmixujeme najemno.
3. Najemno nasekané nebo rozmixované bylinky se solí rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme úplně vyschnout cca 2 dny. Po úplném vyschnutí, cca po dvou dnech, naplníme směsí uzavíratelné sklenice, ve kterých bylinkovou směs uchováváme.
4. Domácí bylinkovou sůl skladujeme v uzavřených nádobách, používáme například na pečenou zeleninu či brambory.
Mikrobylinky jako předzvěst jara: Jak je pěstovat a používat v kuchyni?
I když kalendář tvrdí, že je zima, počasí venku už začíná vonět jarem. Ale na čas, kdy budeme na zahradě sklízet čerstvý salát nebo si jen tak utrhneme nějakou tu ředkvičku, si ještě budeme muset počkat. Stále jsme v období, kdy vitamíny a minerály z čerstvé zeleniny a ovoce chybí. Ale to neznamená, že se jich musíme zcela vzdávat. Dejte šanci mikrobylinkám, které jsou pro toto období ideálním řešením.
Pesto z mrkvové natě krok za krokem: Zkuste to netradičně
Mrkvovou nať nevyhazujte a zkuste si z ní udělat vynikající pesto. Příprava je jednoduchá a hotové pesto můžete použít do těstovin, na topinku nebo do tyčinek.
Ovoce sušené mrazem: 7 výhod pro vás
Ovoce sušené mrazem je lahodné a slazené pouze přírodním cukrem které má v sobě, díky tomu je nejen chutné, ale také výživné. Živiny vitamíny, vláknina a minerály v nich najdeme téměř ve 100% obsahu jako u čerstvého. Mají také nízký obsah kalorií.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena