Nejdříve si připravíme veškeré suroviny a směsi na burrito. Začneme masovou směsí. Zadní hovězí maso nakrájíme na velmi jemné nudličky, nebo umeleme nahrubo. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, chilli papričky a česnek nasekáme nadrobno. Na malém množství oleje necháme zpěnit cibulku, chilli papričku a česnek. Pak přidáme maso a za stálého míchání restujeme, dokud se maso nezatáhne (maso zesvětlá). Poté směs ochutíme kořením (mletý hřebíček, skořice, bobkový list, koriandr, pepř a sůl), podlijeme vývarem, přidáme čerstvý koriandr a dusíme, dokud maso nebude zcela měkké a tekutina se neodpaří. Celé kusy koření vyjmeme a pikantní masovou směs uchováme na teple.
Mezitím, než maso změkne, si připravíme zeleninovou směs. Omytá rajčata a papriky nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na jemno. Na oleji necháme zesklovatět cibuli, vmícháme rajčata a papriky a vše krátce orestujeme, tak aby byla zelenina měkká, nikoliv rozvařená. Zeleninu podle potřeby osolíme, opepříme a ochutíme chilli kořením.
Fazolovou pastu naředíme se smetanou a pšeničné tortilly zvlhčíme vodou.
Polovinu tortilly potřeme fazolovou pastou a lžící naneseme vodorovně asi do poloviny potřené části zeleninovou směs. Na ni naneseme masovou směs a pak tortillu zabalíme tak, že nejdříve přehneme boční strany směrem ke středu a následně od sebe tortillu pevně stočíme do závitku - burrito. Takto připravené burrito zvolna opečeme na pánvi nebo grilu ze všech stran dozlatova.
Domácí hovězí burrito podáváme teplé s nejrůznějšími omáčkami jako je například papriková salsa nebo mexická quesadilla.