Obě mouky prosejeme do velké mísy. Ve slupce uvařené a vychladlé brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Připravíme si kvásek: Droždí posypeme cukrem a za stálého míchání kvasnice rozpustíme. Přidáme asi 2 lžíce vlahého mléka, vše zaprášíme moukou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. K prosáté mouce přidáme nastrouhané brambory, vejce, olej, sůl, vlažné mléko a kvásek. Vše propracujeme v hladké lesklé těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Pak do těsta zapracujeme cibuli a tymián, rozdělíme ho na 3 díly a z každého vyválíme plát silný asi 1 cm. Pomocí tvořítka vykrájíme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou vyběhnout. Pak je potřeme olejem, posypeme sezamem nebo kmínem a pečeme při 180 °C asi 25 minut dorůžova.
Ještě horké žemličky opět potřeme olejem a necháme vychladnout. Domácí bramborové žemličky podáváme jako přílohu k předkrmům a polévkám, můžeme je i plnit nejrůznějšími pomazánkami.
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
I když dojde tolik potřebné droždí, nemusíte se vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena