5 ks | brambory | |
nálev | ||
---|---|---|
2 lžíce | cukr | |
2 lžíce | sůl | |
500 ml | voda | |
180 ml | jablečný ocet | |
podle potřeby | ||
olej na smažení | ||
podle chuti | ||
0.3 lžičky | mleté chilli koření |
1. Větší brambory oloupeme a nakrájíme pomocí škrabky (struhadla) na co nejtenčí plátky. Plátky brambor vložíme do studené vody, aby neztmavly. Pak si připravíme nálev, ve kterém necháme brambory do druhého dne odležet. Do uzavíratelné dózy vlijeme 500 ml studené vody, vmícháme 250 ml jablečného octa, 2 rovné lžíce soli a stejné množství cukru. Pokud chceme mít brambůrky pikantní, můžeme přidat i mletou chilli papriku.
2. Nastrouhané plátky brambor scedíme, vložíme do nálevu a necháme do druhého dne macerovat. Odležené bramborové lupínky slijeme a důkladně osušíme. Osušené bramborové plátky smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje dorůžova. Pak je ihned vyjmeme a necháme na papírové utěrce okapat.
3. Domácí bramborové lupínky podáváme jako chuťovku při nejrůznějších příležitostech.
Tipy na tradiční i moderní obložené mísy
Je před vámi příprava slavnostního pohoštění a chcete se tentokrát opravdu blýsknout? Nebaví vás mazat veku na tucty chlebíčků, protože očekáváte rozmlsané hosty, kdy každý z nich dává přednost jinému druhu? Možná nebude od věci vsadit na studené obložené mísy, kde si to své vybere každý sám, aniž by přišel o možnost obdivovat váš aranžérský talent.
Videorecept: Grilované smetanové brambory a cuketový salát
Chystáte se grilovat? Podívejte se, jak se připravuje salát z grilovaných cuket a jak se na grilu zapékají smetanové brambory. Je to opravdu jednoduché.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena