2 stroužky | česnek | |
2 špetky | sůl | |
5 lžic | olivový olej | |
30 g | parmazán | |
100 g | bazalka | |
1 hrst | kešu ořechy |
Česnek oloupeme, bazalkové listy opláchneme a necháme okapat. Všechny ingredience, kromě parmezánu, který si ručně nastrouháme, vložíme do mixéru a necháme vytvořit pyré. Poté smícháme s parmezánem a hotové bazalkové pesto plníme do uzavíratelných sklenic. Pesto v lednici vydrží i několik týdnů. Domácí bazalkové pesto podáváme k těstovinám jako omáčku, k dochucení zeleninových salátů, rozpečenému pečivu nebo ke grilovanému masu.
Bazalka jako koření i lék: Znáte její odrůdy?
V našem jídelníčku se stále častěji objevuje bazalka, bylina výrazné vůně a chuti. Známe ji především z italské kuchyně, ve které je téměř nepostradatelná. Přinášíme vám proto první díl seriálu o bazalce, ve kterém se dozvíte o odrůdách bazalky. Které se hodí do kuchyně, případně jsou naopak ozdobné.
Autor:Just cook
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena