1 špetka | sůl | |
5 ks | vejce | |
500 ml | mléko | |
300 g | hrubá mouka | |
špetka | muškátový květ | |
30 g | petrželová nať | |
800 g | bílé pečivo |
1. Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme proschnout, takto připravené kostičky navlhčíme mlékem.
2. Vejce rozklepneme a rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko.
3. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme a na závěr opravdu co nejvíce opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Těsto na knedlíky jen odspodu nadzvedáváme vařečkou, aby nám sníh "nespadl" a knedlíky byly nadýchané.
4. Připravené knedlíkové těsto tvarujeme pomocí potravinářské fólie do tvaru knedlíku. Ta nám pomůže udržet vše pohromadě. Fólii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou.
5. Takto připravené karlovarské knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18 - 20 minut. Pak už jen fólii opatrně sundáme, nakrájíme na plátky a podáváme jako přílohu k nejrůznějším omáčkám, ke guláši, ale klidně i k pečené huse a jiným masovým pečínkám.
!TIP: Jak správně našlehat bílkový sníh
Bílky šleháme nejlépe elektrickým šlehačem. Do bílků přidáme špetku soli nebo kávovou lžičku vody a šleháme nejdříve na nižší rychlost, aby se bílky napěnily a začaly nabírat vzduch. Poté na rychlosti přidáme. Bílkový sníh je hotový, když nám krásně drží tak, že i když nádobu otočíme dnem vzhůru, zůstane na svém místě a neteče.
Foto: Shutterstock.com
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
Autor:Mumlbestie
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena