Máslovou dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Zázvor oloupeme a jemně nastrouháme. Cibuli oloupeme a kořenovou zeleninu očistíme. V misce rozmícháme olej se solí, strouhaným zázvorem, koriandrem a kmínem. Kousky dýně promícháme s ochuceným olejem a celými neoloupanými stroužky česneku. Vše rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme asi 35 - 40 minut doměkka.
Kuřecí stehno, cibuli a kořenovou zeleninu vložíme do vody, přidáme kořenící směs Horalka, celý pepř, nové koření a zvolna vše uvaříme doměkka. Pak vývar scedíme, stehno obereme, zbavíme kůže a nakrájíme na kousky.
Připravíme si moučné nočky. Vejce rozšleháme se 1/4 lžičkou soli a postupně vmícháme polohrubou mouku. Pak z těstíčka tvoříme malou lžičkou noky, které vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 1 - 2 minuty. Pak je vyjmeme, pokapeme olejem a odložíme stranou.
Upečenou dýni a sloupnuté stroužky česneku rozmixujeme s kořenovou zeleninou dohladka. Zeleninový krém spojíme s vývarem, dietní dýňovou polévku krátce povaříme a podle potřeby dochutíme. Nakonec do polévky vložíme kousky libového masa, vařené moučné nočky a sekanou petrželovou nať.
Dietní dýňovou polévku s kuřecím masem můžeme podávat jako samostatný hlavní chod například k večeři.