těsto | ||
---|---|---|
250 g | polohrubá mouka | |
250 g | hladká mouka | |
6 lžic | cukr | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 lžička | citronová kůra | |
1 špetka | sůl | |
1 kostka | droždí | |
200 ml | mléko | |
150 g | máslo | |
1 hrnek | rozinky v rumu | |
3 ks | žloutky | |
na ozdobu | ||
2 hrstě | mandle |
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, rozinky den předtím necháme v hrnku a zalijeme rumem. Smícháme všechny sypké suroviny. Rozpustíme máslo a zalijeme je v misce mlékem. Do sypké směsi nadrobíme droždí, přidáme žloutky, rozinky bez rumu a mléko smíchané s máslem. Vše důkladně promícháme a vypracujeme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme dvě hodiny kynout. Poté znovu řádně prohněteme a tvoříme bochánky, které poklademe na plech s pečícícm papírem. Necháme znovu na místě kynout cca čtvrt hodinky. Poté můžeme ale nemusíme na povrchu mazanců vykrojit kříž, určitě je ale potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Mazanec pečeme v troubě na 180 stupňů, pečeme asi hodinu. Čerstvě upečený mazanec potřeme ještě rozpuštěným máslem. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Velikonoční pečivo podle našich babiček
Jaro klepe na dveře a my vítáme s nadějí první teplé sluníčko stejně jako naši předkové. Právě teď je nejvyšší čas začít s přípravou pečiva, které k velikonočním svátkům patří.
Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!
Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena