těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
3 lžíce | voda | |
1 lžíce | tvaroh | |
2 lžičky | med | |
1 lžíce | olivový olej | |
80 g | špaldová mouka | |
60 g | jemné ovesné vločky | |
náplň | ||
3 ks | vejce | |
150 g | šunka | |
1 ks | mrkev | |
100 g | tvrdý sýr | |
2 ks | žlutá cuketa | |
2 ks | cuketa | |
na potření | ||
olivový olej |
Nejprve si předehřejeme troubu na 175 °C. V misce smícháme jemné ovesné vločky, špaldovou mouku, vrchovatou lžíci tvarohu, studenou vodu, olej, med, sůl a vypracujeme těsto. Kdyby bylo příliš lepivé, přidáme trochu mouky. Do koláčové nebo dortové formy vložíme pečící papír a vytvarujeme z těsta dno koláče. Těsto předpečeme 10 minut ve vyhřáté troubě. Mezitím si nachystáme náplň, tedy pokrájíme šunku a oblíbený tvrdý sýr na kostičky, zalijeme vidličkou rozšlehanými třemi vajíčky a přemístíme na předpečený korpus. Připravíme si malé zelené a žluté cukety. Škrabkou na brambory tvoříme tenké plátky z cukety tak, aby měly vždy kousek slupky na jedné straně - docílíme toho tak, že budeme cuketu otáčet. Oloupanou velkou mrkev také pomocí škrabky naškrábeme na plátky. Pak už jen do středu smotáme plátek mrkve a okolo přidáváme střídavě nastojato plátky cuket a mrkve. Cuketový točený koláč jemně potřeme olivovým olejem (pomocí mašlovačky), vložíme zpět do trouby a dopékáme na 175 °C dalších cca 30 minut. Dopečení poznáme podle vajíček a opečené cukety. Cuketový točený koláč podáváme teplý, nakrájený na trojúhelníčky. Tento slaný koláč vypadá velmi efektně a skvěle doplní i nejrůznější oslavy.
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
Videorecept: Cuketa v olivovém oleji s bazalkou podle tradiční italské receptury
Vyzkoušejte jeden z tradičních receptů italské kuchyně. Cuketa v olivovém oleji s bazalkou patří mezi velmi chutné pokrmy, které vás svou chutí a jednoduchou přípravou jistě zaujmou.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena