1 ks | cibule | |
3 hrnky | cuketa | |
1 lžíce | olivový olej | |
1 špetka | mletý kmín | |
1 hrnek | dýně Hokaido | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
ocet | ||
mletý pepř | ||
třtinový cukr |
Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Dýni rozkrojíme, vydlabeme, omyjeme a také nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. V hrnci rozpálíme olej, vhodíme cibulku a osmahneme dozlatova. Poté přisypeme cuketu s dýní, osolíme, opepříme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka cca 10 - 12 minut. Cuketovo-dýňové zelí v závěru ochutíme troškou třtinového cukru a podle chuti přidáme také ocet. Cuketovo-dýňové zelí podáváme jako přílohu - stejně jako klasické zelí.
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena