na ozdobu | ||
---|---|---|
slanina | ||
semínka | ||
těsto | ||
sůl | ||
200 g | máslo | |
300 g | cuketa | |
1 balení | kypřicí prášek do pečiva | |
100 g | tvrdý sýr | |
380 g | špaldová mouka | |
1 lžíce | pesto z medvědího česneku | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
dresink | ||
1 balení | bílý jogurt | |
1 lžíce | pesto z medvědího česneku |
Nejprve si nastrouháme cuketu najemno, raději použijeme 2 malé než 1 velkou, lehce posolíme a necháme půl hodiny odpočívat.
Mezitím si odvážíme do misky mouku (může být i bílá hladká), kterou si smícháme s práškem do pečiva. Nakrájíme studené máslo, přidáme k mouce a prsty začneme tvořit jakoby drobenku. Jakmile máme máslo s moukou nahrubo zpracováno, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, pesto z medvědího česneku (můžeme nahradit prolisovanými stroužky klasického česneku) a částečně vymačkanou cuketu. Vodu z ní nevyléváme, ale použijeme do těsta podle potřeby. Svižně zpracujeme v hladké těsto. Pokud je potřeba, přisypeme mouku, ale ne zbytečně moc, jen tak aby nebylo příliš lepivé. Zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň 30 minut v lednici.
Po vytažení z lednice dáme těsto na pomoučený vál a vyválíme na plát silný cca 3 mm. Rádýlkem nakrájíme těsto na požadované tvary a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme oblíbenými semínky či slaninou nakrájenou na kostičky.
Cuketové tyčinky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Hotové cuketové tyčinky podáváme s rychlým dipem, který připravíme smícháním bílého jogurtu či zakysané smetany a pestem z medvědího česneku podle chuti.
Bezchybná veganská pomazánka s medvědím česnekem a tofu krok za krokem
Vynikající pomazánka s bílým tofu, medvědím tofu a vlašskými ořechy krok za krokem.
Medvědí česnek - sbíráme jarní bylinky
Při procházce přírodou můžete už brzy zaznamenat štiplavou vůni medvědího česneku. Neváhejte a přineste si domů minimálně plnou hrst zdraví.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena